Tuesday, June 19, 2012

::Perempuan yang sembahyang jumaat::


assalamualaikum suma..
ni artikel best utk siapa2 yang mencari jawapan tentang wanita dan solat jumaat
walaupun copy paste..hehehe...
semoga anda semua dapat jawapannya..gud luck dear..

Hukum solat JUmaat bg wanita

Tidak ada khilaf bahawa perempuan tidak diwajibkan solat jumaat. Ibnu Munzir telah berkata dlm kitabnya (Ijmak):"Telah bersepakat semua ulama yg kami tahu; tidak wajib solat jumaat kpd wanita."Dalilnya adalah hadis Nabi s.a.w:

(الجمعة حق واجب على كل مسلم في جماعة إلا أربعة:عبد مملوك أو إمراءة أو صبي أو مريض)
Maksudnya: Solat JUmaat adlh hak yg wajib bg setiap Muslim secara berjemaah melainkan 4 golongan: 1. HAmba sahaya. 2. Perempuan. 3. Budak yg tak balig. 4. Pesakit. (HR Abu Daud).

Perempuan yg pergi solat jumaat

Perempuan dibenarkan pergi solat jumaat, walaupun sembahyang dirumah lebih baik. Ini berdasarkan hadis Nabi s.a.w:

( لاتمنعوا نساءكم المساجد وبيوتهن خير لهن)
Maksudnya: Jangan kamu tegah isteri dan anak perempuan kamu untk solat di mAsjid; Solat di rumah lebih baik bg mereka.(HR Abu Daud)

JIka mereka hendak ke masjid hendaklah mereka dlm keadaan yg tidak menimbulkan fitnah seperti memakai wangian dan sebagainnya. Nabi bersabda:

( لا تمنعوا إماء الله المساجد ولكن ليخرجن تفلات)
Maksudnya: Janganlah kamu tegah wanita2 di bawah tanggunganmu ke Masjid; tetapi hendak mereka keluar dengan tak memakai wangian.(Bukhari dan Muslim)

Ke masjid pun tak leh wangi2 inikan ke tempat2 yg lain..wanita hendaklah tidak menjadikan diri mereka fitnah pd lelaki..Lelaki pula jnganlah cuba menimbulkan fitnah pd diri wanita...BERHATI2LAH PD TIPU DAYA NAFSU DAN SYAITAN...BANYAK2 BERSERAH PD ALLAH..

Adakah perlu melakukan solat Zuhur?

PErempuan yg sudah solat jumaat tidak perlu solat Zuhur. IBnu Munzir berkata:

Para ulama telah bersepakat mana2 wanita yg telah solat jumaat maka itu mencukupi bgnya (tidak perlu buat solat zuhur); kerana gugur solat jumaat adalah satu keringanan bg mereka. Jika mereka buat yg lebih susah maka ianya memadai seperti org yg sakit.
Oleh: AKHISALMANNo comments:

Post a Comment